Pravila natjecanja

1. Organizator

HRVATSKI RUKOMETNI KLUB “MEĐUGORJE” organizira 19. rukometni memorijal “Stanko Sivrić” – Međugorje 2024 – (23.-25.08.2024.), Međugorje, BiH.

2. Pravila igre

Rukometni memorijal Stanko Sivrić – Međugorje 2024 se igra prema pravilima EHF-a i RS BiH.

3. Natjecateljski obrazac

Natjecanje po grupama

Ekipe su podijeljene u grupe od 4 do 6 ekipa (osim u iznimnim slučajevima) gdje igraju svatko sa svakim.

Ako dvije ili više ekipa imaju isti broj bodova, pozicija svake ekipe će se odrediti prema sljedećim kriterijima:

1. Bodovi

2. Ukupna gol razlika

3. Veći broj postignutih golova

4. Rezultat međusobnog susreta

5. Izvlačenje

Razigravanje za finala

Dvije najbolje ekipe iz svake grupe se kvalificiraju za polufinala. Ostale ekipe iz grupa sa manjim brojem ekipa (3 ili 4 ekipe) igraju dodatne utakmice za poredak od 5-8. mjesta.

Bodovanje: pobjeda – 2 boda, neriješeno – 1 bod, poraz – 0 bodova.

U utakmicama sa neriješenim rezultatom u konačnici izvode se sedmerci:

– svaka ekipa izvodi 5 sedmeraca (različiti izvođači)

– u slučaju neriješenog rezultata nakon izvođenja 5 sedmeraca izvodi se po jedan sedmerac dok ne dobijemo pobjednika (sedmerce izvode isti igrači)

4. Dobne kategorije

Muškarci:
  • 2008/09
  • 2010/11
  • 2012/13

Djevojke:

  • 2008/09
  • 2010/11
  • 2012/13

5. Broj igrača na utakmicama

Ekipa može koristiti najviše 18 igrača/ica po utakmici, s tim da jedino igrači/ce koji su prijavljeni od strane voditelja ekipe na početku Turnira (max.18,) mogu igrati na utakmicama (ne mogu se naknadno dovoditi novi igrači).

Mogu se koristiti igrači iz istog kluba u različitim kategorijama (isključivo mlađi igrači u starijim kategorijama).

6. Trajanje utakmica

Kategorije 2008/09 igraju 2×20 minuta

Kategorije 2010/11 igraju 2×15 minuta

Kategorije 2012/13igraju 2×15 minuta

Pauza na poluvremenu je 5 minuta.

7. Prije utakmice

Popis igrača

Popis igrača koje vrijedi za cijeli Turnir mora biti dostavljen Organizatorima prije početka prve utakmice (jedino igrači-ce s tog popisa mogu sudjelovati na Turniru).

Odijevanje na utakmici:

ukoliko dvije ekipe imaju dresove iste boje gostujuća ekipa je dužna da se presvuče u dresove druge boje.

Svaka ekipa mora biti spremna (obučeni dresovi i obavljeno zagrijavanje) prije ulaska na teren i početka utakmice.

8. Tijekom utakmice

* Domaća ekipa prva polazi sa centra na početku utakmice.

* Ne može se tražiti Time out tijekom utakmice (osim u finalnim utakmicama). Nema Time out-a tijekom izvođenja sedmerca (osim u slučaju ozbiljne povrede igrača).

* Ekipa koja neopravdano napusti teren biti će diskvalificirana s Turnira.

* Isključenje igrača je 1 minuta.

* Igrač koji dobije direktni crveni karton nema pravo nastupa u sljedećoj utakmici.

* Svaka ekipa je odgovorna za ponašanje svojih navijača.

Lopte

Domaća ekipa mora donijeti lopte ispravne (zadane) veličine koje će se koristiti u utakmici.

Suci moraju odobriti odabrane lopte.

Kategorije: 2008/09 – size 2

Kategorije: 2010/11 – size 1

Kategorije: 2012/13 – size 0

9. Poslije utakmice

Poslije svake odigrane utakmice treneri određuju najboljeg igrača protivničke ekipe, upisuju ime igrača u zapisnik i potpisuju zapisnik.

10. Identifikacija igrača

Svi igrači-ce moraju pokazati identifikacijsku ispravu sa slikom (ekipe iz BiH ovjerene članske iskaznice nadležnih saveza  ili putovnice, a inozemne ekipe putovnice/osobne iskaznice) ukoliko Organizatori Turnira to od njih zatraže.

Ukoliko ekipa u utakmici koristi starije igrače-ice od dobne kategorije u kojoj se natječu izgubit će navedenu utakmicu rezultatom 10:0, a za ponavljanje istog prekršaja bit će diskvalificirani sa Turnira.

Kontrole igrača u ekipi će biti vršene od strane zapisničkog stola ili sudaca i to po prijavi službenih osoba protivničke ekipe zapisničkom stolu ili sucima koji su mjerodavani za provjeru dokumenata (prijava pismenim putem, najkasnije 10 minuta pred početak “sporne” utakmice u kojoj je potrebno navesti ime i prezime spornog igrača/ice, koju predaju zapisničaru ili organizatoru turnira).

11. Sudački parovi

Suci će biti delegirani u suradnji sa RS BiH.

Postoji mogućnost da se prijave sudački parovi (muški i ženski) kojima bi Organizator osigurao besplatan smještaj i hranu tijekom Turnira. Takvi sudački parovi se moraju unaprijed najaviti Organizatoru Turnira te dostaviti potvrdu-registraciju od strane svog rukometnog saveza.

12. Komisija za žalbe

Komisija za žalbe je sastavljena od strane Organizatora. Komisija donosi odluke o žalbama i kaznama. Odluke Komisije za žalbe su konačne.

13. Žalbe i kazne

Žalba mora biti dostavljena na zapisnički stol u pismenoj formi najkasnije 15 minuta nakon završetka utakmice. Novčani iznos za žalbu (50 Euro) mora biti plaćen u isto vrijeme. Iznos će biti vraćen ukoliko žalba bude prihvaćena.

Ne odnosi se na suđenje i članak 10.

14. Napuštanje utakmice

Ukoliko se ekipa ne pojavi u zakazano vrijeme za utakmice, bez opravdanog razloga, izgubit će utakmicu rezultatom 10:0. Ako se to dogodi još jedanput bit će diskvalificirani sa Turnira.

15. Igrališta

Utakmice Turnira će se odigravati na nekoliko terena ( sportska dvorana) u Međugorju. U slučaju lošeg vremena utakmice će se u potpunosti odigravati u dvoranama u Međugorju i Čitluku.

16. Raspored odigravanja utakmica

Organizator zadržava pravo na promjene u rasporedu natjecanja u grupama i finalima, vremenu utakmica i terenima za utakmicu.

17. Rezultati tijekom Turnira

Rezultati će kontinuirano biti ažurirani i vidljivi u službenim prostorijama Turnira, te na ostalim terenima. Rezultati će kontinuirano biti ažurirani i vidljivi i na web stranici Turnira: handball.hrkmedjugorje.com

18. Kućni red

* Voditelji ekipa su odgovorni za svoje igrače tijekom cijelog Turnira.

* Sve eventualne namjerne štete načinjene od strane igrača u pansionima bit će naplaćene

od voditelja ekipa prije odlaska istih.

* Zabranjeno je pušenje i točenje alkohola u sobama pansiona.

19. Osiguranje i odgovornost

Svaki voditelj ekipe/trener mora biti siguran da su njegovi igrači-ce zdravstveno sposobni sudjelovati na Turniru, te da posjeduju zdravstveno osiguranje i na terenu i van njega. Svaki voditelj ekipe/trener je u potpunosti odgovoran za zdravlje i ponašanje svojih igrača-ica tijekom utakmica i ostalih sadržaja organiziranih od strane Organizatora Turnira.

Organizator Turnira nema opće osiguranje koje pokriva nesreće, bolesti, ozljede i slično. Organizator Turnira je osigurao besplatnu medicinsku pomoć tijekom održavanja utakmica od strane MEPP (Međugorska ekipa prve pomoći). U slučaju težih ozljeda i potrebe da se igrači vode u bolnicu, participaciju za usluge plaćaju oni sami, odnosno voditelji njihovih ekipa.