Završen 8. Memorijal Stanko Sivrić – Sport Plus cup Međugorje 2013.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU organizaciji HRK Međugorje i međugorske Udruge Stanko Sivrić, a pod pokroviteljstvom općine Čitluk i brojnih sponzora, od 21. Do 25. kolovoza u Međugorju se održavao tradicionalni međunarodni rukometni turnir za mlađe kategorije pod nazivom Osmi memorijal Stanko Sivrić – Sport Plus cup Međugorje 2013. Kako smo doznali od Tomislava Pehara, predsjednika Organizacijskog odbora tog sportskog spektakla, na ovogodišnjem turniru sudjelovale su čak 52 momčadi s preko 1.100 rukometaša i rukometašica iz Hrvatske, Crne Gore, Rumunjske, Poljske,Latvije i BiH.

Zbog brojnosti ekipe su bile raspoređene nau pet dobnih skupina (od 1994. do. do 2002. godine), a susreti su se igrali igrati na šest prekrasnih športskih terena Šport centra Međugorje.

Kao i proteklih godina,uz rukometno natjecanje, svim natjecateljima na raspolaganju će biti brojni drugi vrlo zanimljivi zabavni sadržaji što ih pripremaju domaćini, organizatori i pokrovitelji turnira.

Nakon petodnevnog natjecanja, koje se održavalo u deset kategorija,  u subotu su se igrali finalni susreti po dobnim skupinama, a potom je  pod reflektorima nogometnog stadiona Šport centra  upriličena  dodjela pehara, medalja i ostalih priznanja najboljim momčadima i pojedincima po kategorijama.

Kao i svi dosadašnji, treba reći da će i ovogodišnji Međunarodni rukometni turnir u Međugorju biti zapamćen kako po vrhunskoj kvaliteti prikazane igre, tako i po brojnosti ekipa i natjecatelja te izvrsnoj organizaciji i posjećenosti,  zbog čega je s pravom svrstan u rang najjačih i najmasovnijih rukometnih turnira za mlađe uzraste u BiH i među jače u Europi.

Najbolje momčadi i pojedinci po dobnim skupinama

U kategoriji djevojčica rođenih 2002. godine, prvo mjesto pripalo je ŽRK Hoteli Makarska,  a drugo rukometašicama ŽRK Jerkovac (Metković).Za najbolju igračicu te skupine proglašena je Nina Juričić  (RK Makarska),  za najbolju vratarku  njezina klupska kolegica  Mija Đuvelek, a za najboljeg strijelca Antonija Cvitković (Jerkovac).

U istoj dobnoj skupini dječaka, prvo mjesto osvojili su rukometaši Neuma, koji su u finalu pobijedili HRK Čapljinu, dok je treće mjesto pripalo rukometašima RK Omišalj. Najboljim igračem iz te dobne skupine proglašen je Nedjeljko Jurković (Neum), naslovom najboljeg vratara okitio se Kristijan Raguž (Čapljina),  a najboljeg  strijelca  Tadić  (Omišalj).

U kategoriji djevojčica 2000. godište prvo mjesto pripalo je HRK Katarina (Mostar), drugo rukometašicama ŽRK Trogir,  dok su se trećim mjestom zadovoljile rukometašice ŽRK Jerkovac (Metković). Naslov najbolje igračice pripao je  Andrei Soldo (HRK Katarina),  najboljeg strijelca Lani Jarak (Katarina), a najbolje vratarke Paukini Pavković (Trogir).

Kod dječaka iste dobne  skupine prvo mjesto osvojili su rukometaši CO Zagreb, koji su u finalu bili bolji od RK San sport Čakovec, a na treće mjesto plasirala se momčad RK Vainode (Latvija).  Za najboljeg igrača proglašen je Andrej Bobičanec (San sport Čakovec), za najboljeg strijelca Luka Planinić (Co Zagreb), a za najboljeg  vratara Stipe Purić (Co Zagreb).

U skupini djevojčica 1998. godište prvo mjesto osvojila je ekipa ŽRK Hoteli Makarska,  drugo ŽRK Levalea (Nikšić), a treće ŽRK Izviđač (Ljubuški). Najbolja igračica u toj skupini je Maja Kovačević (RK Hoteli Makarska), najbolji strijelac Jelena Goranović (Levalea – Nikšić), a najbolja vratarka je Petra Bogdan (Hoteli Makarska).

Među muškarcima te dobne skupine prvo mjesto pripalo je RK Co Zagreb, drugo RK Izviđač (Ljubuški), a treće RK Zrinjski (Mostar). Istodobno za najboljeg igrača proglašen je Mirko Raše ((Izviđač), za najboljeg strijelca Luka Mišetić (Izviđač), a za najboljeg vratara Vladimir Gošić (Co Zagreb).

U skupini djevojaka rođenih 1996. godine  prvo mjesto osvojila je ekipa ŽRK Izviđača (Ljubuški)  a drugo HŽRK Katarina (Mostar).  Matea Nosić (Izviđač) proglašena je za najbolju igračicu,  Matea Šumelj (Izviđač) za najboljeg strijelca, a  Zorana Jurčević (Katarina) za najbolju vratarku te skupine.

U istoj dobnoj skupini muškaraca rukometaši HRK Čapljina bili su najbolji, drugoplasirana je momčad RK Sutjeske iz Nikšića, a treće mjesto pripalo je rukometašima Zrinskog.  Naslovom  najboljeg igrača  u toj skupini okitio se Bruno Dragićević (Čapljina), najboljeg strijelca A. Mandić (Široki), a najboljeg vratara Marko Vukčević (Sutjeska).

U dobnoj skupini  djevojaka rođenih 1994. godine prvo mjesto pripalo je rukometašicama Izviđača, drugo ŽRK Vitez, a treće ŽRK Katarina.  Titulu najbolje igračice ponijela je Antonija Šimić (Izviđač), najboljeg strijelca Bošaklić (Vitez),  a najbolje vratarke Željana Stojak (Izviđač).

I konačno, u najstarijoj dobnoj skupini seniorki prvo mjesto pripalo je seniorkama Izviđača, drugo seniorkama Katarine, a treće Viteza. Najbolja igračica među seniorkama je Nikolina Jarak (Katarina), za najboljeg strijelca proglašena je Matea Nosić (Izviđač), a za najbolju vratarku Željana Stojak (Izviđač).

Na kraju su najboljim momčadima i pojedincima pokale i medalje uručili: Dragan Vasilj – Žigić, predsjednik MZ Međugorje, Mile Ostojić, predsjednik MZ Bijakovići i Tomislav Pehar, glavni organizator turnira.

Treba istaknuti da su se organizatori pobrinuli i ove godine sveukupnim pobjednicima natjecanja u muškoj i ženskoj kategoriji pripremili osigurali i  posebnu nagradu simbolična naziva  „Golub mora“. Ta laskava priznanja ove su godine zasluženo uručena rukometašima CO Zagreb i rukometašicama Katarine. Istodobno, za najveseliju ekipu turnira proglašen je ŽRK Dubrovnik.

Mile Pavlović